BEHANDELINGEN

Uitleg en instructies

Na het plaatsen van de beugel krijg je uitleg over je beugel en hoe je met je beugel om moet gaan. Het is heel belangrijk dat je alle instructies goed opvolgt zodat we samen
het resultaat bereiken dat we graag willen bereiken. De assistente zal ook duidelijke poetsinstructies geven, zodat je ook met beugel kunt zorgen dat je een schoon en gezond gebit houdt.

Na het plaatsen van je beugel zal je regelmatig op controle komen. Afhankelijk van het soort beugel kom je meestal elke 6 tot 10 weken op controle. Het is belangrijk dat je op elke controle komt omdat elke verzuimde afspraak tot verlenging van de behandeling kan leiden.

VASTE BEUGEL

VASTE BEUGEL

Ook wel blokjesbeugel genoemd. De beugel bestaat uit brackets/blokjes, die op je tanden en kiezen worden vastgezet. In de brackets wordt een draad van metaal geplaatst waarlangs de tanden en kiezen worden rechtgezet. Deze beugel is het meest geschikt om je tanden en kiezen netjes naast elkaar te zetten.

KERAMISCHE VASTE BEUGEL

KERAMISCHE VASTE BEUGEL

Ook deze beugel wordt een blokjesbeugel genoemd. De beugel bestaat uit tandkleurige brackets/blokjes, die op je tanden en kiezen worden vastgezet. Deze brackets worden gebruikt, zodat een beugel minder opvalt. In de brackets wordt een draad van metaal geplaatst waarlangs de tanden en kiezen worden rechtgezet. Deze beugel is het meest geschikt om je tanden en kiezen netjes naast elkaar te zetten.

INVISALIGN

INVISALIGN

De behandeling bestaat uit een serie van op maat gemaakte bijna doorzichtige, uitneembare aligners (soepele kunststof hoesjes) die je over je tanden plaatst. Invisalign aligners kunnen helpen bij het corrigeren van kleine tot complexe tandafwijkingen. Dit kan een alternatief zijn voor een vaste beugel met brackets om tanden en kiezen netjes naast elkaar te zetten.

HERBST

HERBST

De herbst beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ervoor gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Deze beugel zit vast en moet ongeveer 9 maanden blijven zitten in de mond voor een goed resultaat. Vaak wordt de herbst beugel opgevolgd door of gecombineerd met een vaste beugel.

RME

RME

Ook wel een spin beugel genoemd. De beugel zit vast in de mond. In het midden van de beugel, bij het gehemelte, zit een schroef die twee maal per dag aangedraaid moet worden. Hierdoor wordt de (te smalle) bovenkaak breder gemaakt. Na verbreding is het belangrijk dat deze beugel nog een aantal maanden blijft zitten, om ervoor te zorgen dat de verbreding stabiel wordt. Vaak wordt de RME beugel opgevolgd door of gecombineerd met een vaste beugel.

ACTIVATOR

ACTIVATOR

Ook wel een blokbeugel of twinblock genoemd. De activator is een kunststof beugel die op de onder- en bovenkaak steunt. De beugel zorgt ervoor dat de overbeet wordt verkleind en de boven- en onderkaak goed op elkaar passen. De beugel is uitneembaar maar moet in principe 24 uur per dag worden gedragen, behalve bij eten en tanden poetsen.

BUITENBOORDBEUGEL

BUITENBOORDBEUGEL

De buitenbeugel heeft 2 functies. Deze beugel zorgt voor correctie van de stand van de kaken doordat de groei in de bovenkaak geremd wordt. Ook kan de buitenbeugel de achterste kiezen in de bovenkaak verplaatsen of juist op hun plek houden. Hierdoor kan ruimte in de bovenkaak worden gemaakt. De orthodontist geeft aan hoeveel uur per dag je de buitenbeugel moet dragen. Vaak wordt de buitenboordbeugel gecombineerd met een vaste beugel.

BENESLIDER

BENESLIDER

Een beneslider is een alternatieve beugel voor de buitenboordbeugel. Deze beugel is minder zichtbaar omdat deze in de mond zit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van botankers/schroefjes die in het gehemelte bevestigd zijn. Deze beugel zit vast dus zit 24 uur per dag in de mond.

RETENTIEBEUGEL

RETENTIEBEUGEL

Omdat je tanden en kiezen altijd de neiging hebben om terug te groeien naar hun oude stand, plaatsen wij een retentiebeugel bij het verwijderen van je beugel. De retentiebeugel zorgt ervoor dat het bereikte resultaat zo goed mogelijk vastgehouden wordt. Je draagt de beugel in principe de rest van je leven. In de meeste gevallen plaatsen wij een retentiedraad/spalkje, deze zit vastgeplakt achter je voortanden. Een andere mogelijkheid is een essix of vivera beugel, dit is een uitneembaar doorzichtig hoesje die je elke nacht moet dragen. Als je merkt dat je spalkje loszit of gebroken is, neem dan meteen contact met ons op (073-641 8445) om het opnieuw te laten vast zetten of te laten repareren. Wanneer je dit niet doet, kunnen je tanden weer scheef gaan staan.

patiënt orthodontist Paul Bovend'Eerdt

IS EEN BEUGELBEHANDELING NODIG?

Een beugelbehandeling kan worden gedaan om esthetische of functionele redenen, meestal is het een combinatie van beiden. Esthetisch gaat het om het mooie uiterlijk van een gebit: een mooie glimlach geeft zelfvertrouwen en ziet er verzorgd uit. Daarnaast zorgt een beugelbehandeling meestal ook voor verbetering van het functioneren van het gebit.

VOOR WIE?

In principe is een beugelbehandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Hoewel een behandeling bij volwassenen vaak complexer is kunnen wij ook dan een optimaal resultaat bereiken.

beugel

HOE LANG DUURT EEN BEUGELBEHANDELING?

De duur van de totale behandeling is afhankelijk van de ernst van de te corrigeren afwijking, de conditie en ontwikkeling van het gebit en niet te vergeten jouw medewerking als patiënt. Bij de uitleg van je behandelplan geeft de orthodontist een schatting van jouw behandelduur. Gemiddeld is voor een normale behandeling ongeveer 2 jaar nodig.

NIEUWE PATIENT?

Neem gerust contact op.
We zijn benieuwd wat er speelt en wat we voor je kunnen betekenen.